Składniki:
kilogram kartofli
jajko
sól
30 dag sera roquefort
5 dag cukru
6 łyżek masła
4 gałązki rozmarynu
2 gruszki
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odczekujemy chwilę, by nazbierała się woda, która odsączamy. Wbijamy jajko i solimy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej 8 placków. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy placki około 25 minut. W tym czasie lekko kruszymy ser. Na gorącej patelni roztapiamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez 3 minuty. Gruszki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez 4 minuty. Pomiędzy dwa placki nakładamy pokruszony ser i podajemy je połówką gruszki oraz rozmarynem.