Składniki:
makaron penne
pęczek zielonych szparagów
suszone pomidory (Helcom)
bekon
oliwa z oliwek (Helcom)
masło
czosnek
parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente z dodatkiem oliwy. Bekon smażymy, wrzucając go na mocno rozgrzaną patelnię. Nie jest konieczne dodawanie żadnego tłuszczu. Plasterki układamy równo na patelni i ustawiamy średni poziom ognia tak, by bekon się nie przypiekł. Gdy bekon się zarumieni, obracamy go i smażymy drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Kroimy na kawałki i dusimy na maśle, aż zmiękną. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Mieszamy z makaronem i bekonem. Na koniec posypujemy tartym parmezanem.