WomanMagazine.pl

Penne ze szparagami, bekonem i suszonymi pomidorami

Uwielbiacie makarony? W takim razie do gustu powinno przypaść Wam penne ze szparagami, bekonem i suszonymi pomidorami od Życie ma smak.

Standard Post with Image

Składniki:

makaron penne
pęczek zielonych szparagów
suszone pomidory (Helcom)
bekon
oliwa z oliwek (Helcom)
masło
czosnek
parmezan

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente z dodatkiem oliwy. Bekon smażymy, wrzucając go na mocno rozgrzaną patelnię. Nie jest konieczne dodawanie żadnego tłuszczu. Plasterki układamy równo na patelni i ustawiamy średni poziom ognia tak, by bekon się nie przypiekł. Gdy bekon się zarumieni, obracamy go i smażymy drugą stronę. Zdejmujemy z ognia.  Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Kroimy na kawałki i dusimy na maśle, aż zmiękną. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Mieszamy z makaronem i bekonem. Na koniec posypujemy tartym parmezanem.

Podobne artykuły

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Czytaj więcej

Jajecznica ze szparagami

Sezon na szparagi trwa, dlatego dzisiaj polecamy Wam jajecznicę własnie z składnikiem.

Czytaj więcej