WomanMagazine.pl

Muffinki truflowe z toffi

Oryginalne Muffinki truflowe w sam raz na jesienną szarugę!

Standard Post with Image

Składniki:

  • 150g masła
  • 15 Trufli Śnieżka ZPC
  • 290 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka

Krem:

  • 1 puszka gotowej masy toffie
  • 150 g masła


Wykonanie:


Masło rozpuść w dużym rondelku, dodaj pokruszone trufle i mleko, mieszaj do rozpuszczenia cukierków.  Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj. Jajka zmiksuj w misce razem z cukrem przez około 5 min. Gdy masa będzie puszysta dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, mieszając delikatnie. Gotową masę przełóż do foremki na muffiny wyłożoną papilotkami.  
Piecz około 25 min w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź wszystkie muffinki przed nałożeniem kremu. Masło utrzyj dodając po łyżce masy toffi, do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj muffinki.

 

Podobne artykuły

Muffinki z dynią i białą czekoladą od Życie Ma Smak

Dziś przepis na absolutnie wyjątkowe muffinki. Tym razem zachwyci nas pyszne połączenie dyni i białej czekolady. Aż trudno się oprzeć! ;)

Czytaj więcej