WomanMagazine.pl

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Wiosna to doskonały czas na eksperymenty, również te kulinarne. Dzisiaj polecamy Wam krem ze szparagów z miętowym pesto, którym inspiruje nas Życie ma smak.

Standard Post with Image

Składniki na zupę krem:

pęczek świeżych zielonych szparagów
0,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
1/4 opakowania serka mascarpone
opcjonalnie: łyżka jogurtu greckiego
opcjonalnie: grzanki

Składniki na miętowe pesto:

świeża mięta
1/8 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku

Wykonanie:

Szparagi myjemy, odrywamy końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinamy główki i tniemy na kawałki. Główki odkładamy na bok. Szparagi podlewamy gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy na bok. Kiedy szparagi będą miękkie, ściągamy zupę z palnika i dodajemy główki szparagów (kilka odkładamy do dekoracji). Miksujemy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz miksujemy na małych obrotach. Do małego pojemniczka blendera wrzucamy umyte listki mięty, dodajemy oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze szparagów podajemy z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.

Podobne artykuły

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa nie musi być banalna i może zaskakiwać. Przekonuje nas o tym serwis Życie Ma Smak proponując przepis na krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej.

Czytaj więcej

Pesto z bobu od Życie Ma Smak!

Nareszcie rozpoczął się sezon na bób! Można go jeść w sposób tradycyjny lub w całkowicie odmienionej formie. Na spotkaniach z przyjaciółmi czy jako przekąskę na grilla – wszystkie chwyty dozwolone! ;-)

Czytaj więcej