Czarna czekolada
Kto powiedział, że musisz w zupełności wyrzekać się czekolady? Postaw na czarną czekoladę, a nie tylko zaspokoisz swoją ochotę na coś słodkiego, ale i poprawisz stan swojego zdrowia. Czarna czekolada wzmacnia serce, zmniejsza też ryzyko wystąpienia zawału serca. Zawiera sporą porcję błonnika, przez co wywołuje uczucie sytości. Błonnik zmniejsza też apetyt oraz sprawia, że mamy mniejszą chęć na jedzenie innych produktów.
Daktyle
Szukasz czegoś naprawdę słodkiego? Z pomocą przychodzą daktyle! Dzięki nim zaspokoisz swój cukrowy głód na długo. Daktyle zawierają potas, żelazo, błonnik oraz witaminy z grupy B. Daktyle zapobiegają zaparciom oraz obniżają poziom cholesterolu. Śmiało możesz zastąpić je również suszonymi śliwkami.
Słodkie ziemniaki czyli bataty
Męczą nas ataki słodkiego głodu? Bataty sobie z nimi poradzą! Bataty nie tylko dostarczą nam dawki węglowodanów, ale i potasu, witaminy C, beta karotenu czy błonnika. Dzięki nim na długo poradzimy sobie z ochotą na słodkości!
A może orzechy?
Orzechy to zdrowa przekąska! Zawierają mnóstwo witaminy E, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Korzystnie wpływają również na działanie układu krążenia. Już niecała garść orzechów dziennie obniża ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca i nowotworów. Orzechy świetnie nadają się do pogryzania pomiędzy posiłkami, dzięki dużej ilości błonnika szybko zaspokoją uczucie głodu.
Rodzynki
Rodzynki to kolejna propozycja dla osób poszukujących zdrowych, a jednocześnie słodkich przekąsek. Rodzynki są bogate w potas, korzystnie wpływają na pracę serca oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Zawierają też sporo żelaza, fosforu i jodu, a przy tym dostarczają witaminy E, witamin z grupy B i działają wzmacniająco na układ nerwowy.
Suszona żurawina
Żurawina bogata jest w przeciwutleniacze zwane polifenolami, Przeciwdziała wolnym rodnikom i wpływa korzystnie na układ krążenia. Niszczy bakterie odpowiedzialne za zapalenie dróg moczowych, zwalcza też bakterie powodujące wrzody żołądka, ponieważ związki, które zawiera blokują przyleganie bakterii do błony śluzowej.
Owoce i warzywa
Pokrojone w paski warzywa i owoce również przyjdą nam z pomocą, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Możemy też postawić na suszone owoce, wybierzmy jednak takie, które nie są siarkowane, unikajmy również tych, które są słodzone syropem glukozowym.