Budując odporność
Zima to wzmożony czas infekcji, wiele z nas choruje wtedy na grypę, czy cierpi na przeziębienie. Przesilenie wiosenne to kolejny okres, gdy będziemy szczególnie narażone na infekcję. Dlatego nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Zdrowy organizm jest w stanie obronić się przed wirusami, uruchamiając mechanizmy obronne. Do naturalnych metod wzmacniania odporności należy między innymi aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz właściwa dieta.
Rzecz o diecie
Zdrowa dieta to absolutna podstawa, koniecznie powinna zawierać ona warzywa, owoce oraz ryby. Te ostatnie stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3. Ich niedobór zmniejsza zdolność obronną układu immunologicznego. Istotną rolę we wzmocnieniu odporności ma również witamina D, którą znajdziemy w nabiale i rybach. Nasz organizm produkuje ją również w zetknięciu ze słońcem, dlatego nie bójmy się zażywać kąpieli słonecznych.
Zadbaj o siebie
Wzmocnienie odporności to jedno, musimy też zadbać o to, by jej nie obniżać poprzez aspekty występujące w naszym trybie życia. Mowa tu między innymi o niedosypianiu, przemęczeniu czy stresie. Czynniki te sprawiają, że jesteśmy bardziej podatne na infekcję. Na obniżoną odporność wpływ ma również wcześniej wspomniana zła dieta i brak ruchu. Wiosną łatwo o przegrzanie lub wychłodzenie organizmu, które również może przyprawić nas o infekcje, dlatego koniecznie dostosujmy ubiór do warunków panujących na zewnątrz i ubierajmy się na cebulkę.
Domowe antybiotyki
A co jeśli już dopadnie nas katar lub lekkie przeziębienie? W takim razie koniecznie zadbajmy o to, by się nie pogorszyło korzystając choćby ze wspaniałej mocy czosnku, który wiedzie prym w domowej apteczce. Jego regularne spożywanie pozwala zwalczać drobnoustroje oraz mobilizować białe krwinki do obrony organizmu. A jeśli cierpimy na kaszel, sięgnijmy po syrop z cebuli, który zmniejszy również objawy nieżytu dróg oddechowych.