WomanMagazine.pl

Imbir – zimowe zdrowie

Zima to czas w którym łatwo możemy się przeziębić, zmienna temperatura, chorujący i kichający ludzie. Nic dziwnego więc, że szukamy ratunku gdzie się da. Jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność warto sięgnąć po imbir.

Standard Post with Image

Imbir nie tylko stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, gdzie ceniony jest jako aromatyczna przyprawa, stanowi on też naturalny lek na rozmaite dolegliwości. W kuchni dodaje on smaku i aromatu, spotykamy go również jako składnik używany w kosmetyce i perfumiarstwie. Uważany jest również za afrodyzjak. Imbir stosowany jest jako środek przeciw nudnościom w medycynie chińskiej. Roślinę tę uważa się również za skuteczny sposób leczenia mdłości, wzdęć i dolegliwości związanych z układem trawiennym. Spożywanie imbiru poleca się również kobietom, które borykają się z bolesnymi miesiączkami, działa on bowiem rozkurczowo, skutecznie łagodzi więc bóle menstruacyjne. Właśnie z tych wszystkich względów warto dodać imbir do naszego jadłospisu, np. pod postacią naparu. Popijać można go kilka razy dziennie, cuda zdziała też imbirowa herbatka, ale tę najlepiej stosować przy przeziębieniach. W okresie przeziębień szczególnie przysłużą nam się jego właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i osuszające, które złagodzą kaszel, ból gardła i gorączkę. Olejek imbirowy przyniesie z kolei ulgę obolałym mięśniom i stawom. Starty imbir świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty z miodem i cytryną. Dzięki powszechnej dostępności w sklepach, możemy włączyć go do diety bez problemu.

Warto kupić świeży korzeń imbiru, forma sproszkowana będzie przydatna w przypadku chorób przebiegających z nadmiernym wydzielaniem flegmy, sproszkowany imbir posiada właściwości osuszające. Różnica ta wynika z zawartości gingerolu, który znajduje się w soku rośliny. Korzeń wpływa też na organizm przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe i wykrztuśnie. Imbir zwalcza kaszel, rozrzedza oraz usuwa śluz z klatki piersiowej, może hamować skurcze oskrzeli i obniżyć gorączkę.

Po imbir warto sięgnąć, gdy tylko poczujemy pierwsze objawy infekcji. W ten sposób złagodzimy objawy przeziębienia, a nawet skrócimy je. Dodatkowo imbir posiada właściwości napotne. Świeże kłącze imbiru to również bogate źródło cennych substancji, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, wapnia, fosforu, żelaza, potasu. Imbiru nie poleca się osobom, które zmagają się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego, nie należy go też stosować przed zabiegami albo operacjami, bo wpływa na krzepnięcie krwi. Jego nadmiar może też przyczynić się do zgagi, biegunki i podrażnień jamy ustnej.

Podobne artykuły

Sposób na bliskość, ukojenie i zdrowie – wywiad z Mileną Nadolną-Dróżdż o zaletach noszenia dziecka w chuście

Dziś rozpoczyna się Międzynarodowy Tydzień Bliskości. Obchody światowe potrwają do 7 października. Międzynarodowy Tydzień Bliskości to święto stworzone przez organizację BabyWearing International Inc. Głównym celem tego wydarzenia jest propagowanie noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich.

Czytaj więcej

Wspieramy walkę o zdrowie z akcją Weight Balance

"Weight Balance" to kampania społeczno-edukacyjna, propagująca zdrowy tryb życia, w tym zwłaszcza właściwe nawyki żywieniowe; uwrażliwiająca na problem nadwagi i otyłości w Polsce i ucząca jak jej zapobiegać oraz z nią walczyć. Partnerami akcji są Centrum Leczenia Otyłości oraz Fundacja na Rzecz Walki z Otyłością.

Czytaj więcej