WomanMagazine.pl

FLEKSITARIANIZM – NOWA MODA, A MOŻE ZŁOTY ŚRODEK?

Fleksitarianizm to stosunkowo nowe pojęcie, możliwe jednak, że wiele z naszych czytelniczek jest fleksitariankami i o tym nie wie. Fleksitarianizm to odmiana semiwegetarianizmu, oznaczająca okazjonalne jedzenie mięsa.

Standard Post with Image

W odróżnieniu od wegetarianizmu, który zupełnie wyklucza mięso oraz weganizmu, który wyklucza nie tylko mięso, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mleko czy sery), fleksitarianizm cechuje się elastycznością. Fleksitarianizm wydaje się być złotym środkiem, kompromisem między mięsożercami a wegetarianinami. Lekarze przekonują, że również z punktu widzenia ludszkiego zdrowia, wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Oprócz zmniejszenia ilości spożywanego mięsa, fleksitarianie dbają również o podwyższenie jego jakości. Kupują żywność ekologiczną, zamiast tej z supermarketów i nie smażą mięsa na tłuszczu, ale je grillują lub gotują na parze. Nie określają dokładnie jaką ilość mięsa wolno zjeść, po prostu starają się go nie jeść codziennie i ograniczyć jego spożywanie. Nie eliminują z diety zupełnie czerwonego mięsa, ale raczej przedkładają ryby i drób nad wieprzowinę. Zmniejszenie ilości mięsa idzie w parze ze zwiększeniem spożywania warzyw, zwłaszcza tych strączkowych z dużą ilością białka jak cieciorka, czy fasola. Dobrze też by fleksitarianie jedli orzechy, migdały i pestki dyni, które zawierają cenne kwasy tłuszczowe, białka i mikroelementy, takie jak cynk, żelazo czy magnez.

Dieta ta rośnie w siłę i ma coraz więcej zwolenników. Z badań, które przeprowadzili Pat Crocker i Nettie Cronish, autorzy książki ,,Everyday Flexitarian", wynika, że blisko 40% Amerykanów stosuje fleksitarianizm. Vegetarian Research Group twierdzi, że na świecie aż 23 miliony osób odżywia się w ten sposób.

W ten „ruch”, trend angażują się także znani i lubiani jak:  Gwyneth Paltrow, Sir Richard Branson, Cameron Diaz i Joss Stone. Guru fleksitarian został Paul McCartneya, który kilka lat temu zorganizował kampanię bezmięsnych poniedziałków.

Wakacje to czas sałatek, warzyw i owoców. To dobry moment, by spróbować takiego sposobu odżywiania, z ograniczoną ilością mięsa w jadłospisie. Zwłaszcza, jeśli chciałyście przejść na wegetarianizm, ale nic z tego nie wyszło. Dobrze w życiu być elastycznym! 

Podobne artykuły

GOjump – NOWA FORMA ROZRYWKI DA DZIECI I RODZICÓW!

Nowoczesny park trampolin to atrakcyjna forma rozrywki dla całej rodziny! To wyskokowa alternatywa dla kina czy lodów. To pełna adrenaliny zabawa dla dorosłych i dzieci, już od 4 roku życia!

Czytaj więcej

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej