WomanMagazine.pl

CZEKOLADA WISIENKĄ NA ZDROWIA TORCIE?

Czekoladowa słabość dopada większości z nas. Często bardzo trudno jest się oprzeć takiej pokusie. Co jeśli okazałoby się, że ta słodycz niesie ze sobą coś więcej niż tylko rozpływający się w ustach smak i zbędne kalorie? Czy czekolada może być wisienką na zdrowia torcie?

Standard Post with Image

Zespół szwedzkich i amerykańskich badaczy dowiódł, że spożywanie niewielkiej ilości czekolady, może uchronić przed groźnymi chorobami serca, a za wszystko odpowiedzialne jest… kakao. Ponadto czekolada zawiera flawonoidy, obniżające ciśnienie krwi, co dodatkowo wpływa na zdrowie.

Połączone siły szwedzko-amerykańskie przebadały grupę 32 tys. Szwedek w podeszłym wieku, które przez około 9 lat jadły różne ilości czekolady, a następnie obserwowano jej wpływ na serca kobiet. Badania wykazały, że jeśli kobiety spożywały jedną do dwóch porcji pełnowartościowej ciemnej czekolady tygodniowo, ryzyko choroby serca było o 32% niższe, w odróżnieniu od pozostałych badanych.

Z badania wynika jeszcze jedna przesłanka. Kobiety, które spożywały czekoladę codziennie, nie miały tak satysfakcjonujących wyników, gdyż wszystkie gramy słodkości trafiały im „w biodra”. Tak więc przy stosowaniu nowej „kuracji” zdrowotnej, warto wziąć pod uwagę dwie opcje i postępować z rozwagą.

Podobne artykuły

SOKI WARZYWNE DLA ZDROWIA I URODY – WYPRÓBUJ!

Warzywa w płynie to ogromna dawka energii. Dodatkowo wzmacniają odporność, oczyszczają organizm z toksyn, a także wpływają na lepsze myślenie! Zalety można by mnożyć, ograniczenia są jedynie w naszym portfelu, chyba że przyrządzimy koktajl własnoręcznie. Czy warto? Z pewnością nie warto, a trzeba spróbować!

Czytaj więcej

Czekolada i chilli rozpalą Wasze zmysły!

A jaki jest Wasz sprawdzony przepis na Walentynki w kuchni? #ŻycieMaSmak - akcja, której patronujemy, podaje niezawodne receptury na miłość od kuchni.

Czytaj więcej