Zespół szwedzkich i amerykańskich badaczy dowiódł, że spożywanie niewielkiej ilości czekolady, może uchronić przed groźnymi chorobami serca, a za wszystko odpowiedzialne jest… kakao. Ponadto czekolada zawiera flawonoidy, obniżające ciśnienie krwi, co dodatkowo wpływa na zdrowie.
Połączone siły szwedzko-amerykańskie przebadały grupę 32 tys. Szwedek w podeszłym wieku, które przez około 9 lat jadły różne ilości czekolady, a następnie obserwowano jej wpływ na serca kobiet. Badania wykazały, że jeśli kobiety spożywały jedną do dwóch porcji pełnowartościowej ciemnej czekolady tygodniowo, ryzyko choroby serca było o 32% niższe, w odróżnieniu od pozostałych badanych.
Z badania wynika jeszcze jedna przesłanka. Kobiety, które spożywały czekoladę codziennie, nie miały tak satysfakcjonujących wyników, gdyż wszystkie gramy słodkości trafiały im „w biodra”. Tak więc przy stosowaniu nowej „kuracji” zdrowotnej, warto wziąć pod uwagę dwie opcje i postępować z rozwagą.