Śniadanie, ale po co?
Śniadanie najlepiej zjeść do dwóch godzin po przebudzeniu. Brak śniadania spowalnia metabolizm i naraża nas na większą pokusę sięgania po niezdrowe przekąski. Jeśli jesteśmy głodni, wzrasta prawdopodobieństwo, że będziemy zapychać się byle czym. Mózg potrzebuje paliwa do działania, dlatego zrównoważony posiłek pozwala lepiej się skupić na istotnych dla nas zadaniach i wpływa na wzrost koncentracji. Dodatkowo obniża poziom stresu. Jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej dawki glukozy, możemy czuć senność, spadek koncentracji czy rozdrażnienie. Regularne spożywanie pełnowartościowego śniadania wpływa na wzrost odporności.
Noc to dla organizmu czas wypoczynku i regeneracji. Jednocześnie to też w pewien sposób okres głodówki. Śniadanie pozwala uzupełnić niedobory z nocy i dostarczyć organizmowi energii oraz składników odżywczych. Jeśli prowadzimy aktywny tryb życia, jest to szczególnie ważne, ponieważ nasz organizm ma zwiększone potrzeby. Niejedzenie śniadania przyczynia się do ryzyka wystąpienia zaburzeń metabolicznych - może pogorszyć wskaźniki metaboliczne dotyczące stężenia glukozy i insuliny. Rano żołądek jest aktywny i wydziela kwas solny, po to, by strawić pożywienie, dlatego warto mu go dostarczyć.
Co jeść?
Aby śniadanie dostarczyło nam niezbędnej energii na cały dzień, musi zawierać odpowiednie składniki. Jeśli rano mamy mało czasu, może przyjść nam do głowy zjedzenie czegoś słodkiego, nie jest to jednak dobry pomysł. Przekąski zazwyczaj są źródłem cukrów prostych i dużej ilości tłuszczów. Co prawda zaspokajają one zapotrzebowanie na energię, ale tylko przez krótki czas. Śniadanie powinno zawierać węglowodany, które występują między innymi w płatkach zbożowych czy pełnoziarnistym chlebie. Białko znajdziemy z kolei w jajkach, twarogu czy mleku. Zadbajmy o to, by śniadanie było różnorodne i zawierało w sobie także warzywa i owoce.