WomanMagazine.pl

Jedzenie od zadań specjalnych – misja: młodość

Jeść i równocześnie młodnieć – brzmi jak marzenie nie do spełnienia, bo czy wyobrażasz sobie sytuację, w której im więcej i smaczniej jesz, tym stajesz się coraz młodsza, jędrniejsza i smuklejsza? Jednak to nie teza z filmu science fiction, a informacja wzięta prosto ze współczesnych instytutów badawczych.

Standard Post with Image

Istnieje cała gama produktów, których znany jest pozytywny wpływ na stan naszego organizmu. Mowa tu głównie o tych, które są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów, dzięki którym skutecznie zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się, nie tylko naszej skóry, ale i całego organizmu.

Dużą ilość takich „odmładzających” składników zawierają produkty pochodzenia roślinnego. Wśród produktów zwierzęcych prym prozdrowotny i odmładzający wiodą jajka oraz ryby.

Młodość tkwi… w roślinach

Polifenole
Do roślinnych silnych przeciwutleniaczy, na których koncentruje się część najnowszych badań, poszukujących źródeł młodości, są polifenole. Polifenole zawarte w żywności, aktywują sirtuiny – białka, które zostały nazwane „genem młodości”. Warto zwrócić szczególną uwagę na ich obecność w naszej diecie. Lista produktów bogatych w polifenole jest na prawdę długa. Jest więc w czym wybierać. Co więcej, by odczuć ich pozytywny wpływ na stan zdrowia, nie trzeba komponować posiłków tylko z tych produktów. Wystarczy je po prostu włączyć do swojej codziennej diety (eliminując oczywiście przy tym złe nawyki żywieniowe).

Do produktów bogatych w polifenole należą m.in.:  gryka, kapary, seler naciowy, pietruszka, rukola, jarmuż, truskawki, aronia, jagody, a także: daktyle, orzechy włoskie, soja, papryczka chili, kurkuma, lubczyk, kakao, kawa, zielona herbata, czerwone wino, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Witaminy i minerały
W zachowaniu młodości, a także regeneracji organizmu duże znaczenie odgrywają witaminy, takie jak: A, C, D oraz minerały, wśród których prym wiedzie magnez. Łagodzą skutki stresu oksydacyjnego – jednego z czynników przyspieszających proces starzenie się komórek. Oczyszczają organizm, zwiększają odporność i przywracają zdrowie. Musisz zadbać o ich dużą obecność w spożywanych posiłkach – zwłaszcza jeśli Twoja dotychczasowa dieta i styl życia odbiegały od prozdrowotnego kanonu. Dobrym źródłem tych witamin są: drób, jaja, morele, pomarańcze, marchew i pomidory oraz natka pietruszki, brokuły czy brukselka. Pokaźną ilość magnezu dostarczą Ci: gorzka czekolada, awokado, pestki dyni, gryka i banany.

Zielone (i nie tylko zielone) suplementy
Suplementowanie się na potęgę, co jest efektem aktualnej mody zbyt rozsądne nie jest. Można jednak wybrać te produkty, które w rozsądnych ilościach, będą nam służyć. Młody jęczmień, chlorella, nasiona konopi siewnych i inne superfoods, można stosować jako dodatki do dań lub jako składniki odżywczych koktajli. Nie powstaną z nich wprawdzie cudowne eliksiry młodości, ale ich wpływ na stan zdrowia, jest na tyle korzystny, że warto wprowadzić je do swojej kuchni i swojego życia.

Odmładzające mięsko z… ryby
Z produktów zwierzęcych poza tymi, które zostały wspomniane wcześniej, warto zwrócić uwagę na te zawierające koenzym Q10 oraz kwas omega-3. Koenzymu, wraz z upływem lat, mamy coraz mniej. Trzeba go więc dostarczać od zewnątrz – zarówno w postaci kosmetyków, suplementów, ale także w wołowinie, sardynkach, makreli oraz podrobach. Jego niewielkie ilości występują także w niektórych warzywach (szpinak, brokuły, kalafior). Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są natomiast ryby (głównie morskie). Te zdrowe tłuszcze także pomagają zachować ciału młodość i niezłą kondycję. Poza rybami, znaleźć je można też w nasionach lnu, orzechach oraz olejach roślinnych i jajach.

Zdrowie = młodość
Nie zaszkodzi zastosowanie się do ogólnych zasad „zdrowego odżywiania” – wyeliminowanie wysokoprzetworzonej żywności, napojów gazowanych i słodyczy; zastąpienie oczyszczonych produktów zbożowych – tymi z mąki z pełnego przemiału, dodanie do swojej diety całego bogactwa kasz, rozbudowanie palety zjadanych warzyw i owoców o nowe. Zjadajmy bakalie – nie tylko od święta, przeprośmy się także z roślinami strączkowymi oraz wprowadźmy różnorodność zdrowych tłuszczów. Wyjdzie nam to tylko na zdrowie, a młodszy wygląd jako przyjemny skutek uboczny – mamy gwarantowany!

 

 

 

Podobne artykuły

Szymon

Jedzenie poza domem wciąż na topie!

Polacy coraz chętniej odwiedzają restauracje, rzadziej jedzą w domu. Chętniej eksperymentują w kuchni i poszukują nowych smaków. Są bardziej wymagający i świadomi jedzenia. Jak zmienia się polska gastronomia? Czy tendencja jedzenia poza domem w Polsce utrzyma się na aktualnym - wysokim poziomie?

Czytaj więcej

Misja: aktywne wakacje. Co zrobić, by Twoje dziecko spędziło je na sportowo?

Nie potrzeba wcale dalekich i kosztownych wyjazdów, aby zaplanować swojemu dziecku niezapomniane wakacje, pełne sportowych wyzwań i aktywnej zabawy. O tym, jak najlepiej wykorzystać wolny czas i piękną pogodę, opowiadają Monika Pyrek-Rokita, Daria Kabała-Malarz oraz Kamil Glik.

Czytaj więcej