WomanMagazine.pl

Co kolory mówią o owocach

Gdy komponujemy posiłek bardzo często skupiamy się na tym, by był smaczny. Rzadko jednak przychodzi nam do głowy, że kolor owoców i warzyw wiąże się ze składnikami, których dostarczają one naszemu organizmowi.

Standard Post with Image

Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że kolor warzyw i owoców to coś więcej niż kwestia estetyczna. Barwa bardzo często wskazuje na to, jakie składniki możemy znaleźć w tych produktach. Z tą wiedzą właściwe odżywanie będzie łatwiejsze.

Poniżej znajdziecie najbardziej powszechny podział żywności z uwzględnieniem kolorów i składników, które zawierają:

- niebieskie oraz fioletowe, czyli jagody, śliwki i winogrona, zawierają dużo witaminy C i błonnika, wspomagają układ trawienny, pozytywnie wpływają równie na układ moczowy. Stymulują pracę układu krążenia, systemu nerwowego i trawienia. Są szczególnie polecane osobom żyjącym w stresie, dodają bowiem energii i uspokajają.

- zielone takie jak kapusta, ogórek, sałata – mają dużą zawartość kwasu foliowego, wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają i stymulują pracę wątroby. Szczególnie polecane są kobietom w ciąży, stanowią naturalne źródło azotanów.

- czerwone – pomidory, truskawki, maliny, papryka – stanowią bogate źródło potasu oraz likopenu, chronią przed zawałem, wzmacniają naczynia krwionośne. Likopen, który zapewnia im czerwoną barwę, to także silny antyoksydant chroniący przed nowotworami. Szczególnie polecane są osobom z problemami z ciśnieniem. Zawierają one również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, wspomagają regenerację uszkodzonych komórek i zapobiegają ich starzeniu się.

- żółte i pomarańczowe – marchewka, kukurydza, dynia, poamrańcze - zawierają one dużo witaminy A i C, chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, wpływają również na odporność. Pomogą nam również, jeśli borykamy się z wysokim ciśnieniem oraz, gdy chcemy wzmocnić wzrok.

- białe - cebula, czosnek, seler – działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, podnoszą odporność organizmu. Mówi się, że mają najmniejszą wartość odżywczą, ale działają niczym naturalny antybiotyk, który przyda nam się zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym, gdy panuje wzmożona zachorowalność na przeziębienie i grypę.

Podobne artykuły

KOLORY BIZNESU

Nie jest odkryciem, że to, co mamy na sobie wpływa na nasze samopoczucie. A jeśli dodać do tego, że przez pryzmat ubioru oceniają nas w środowisku zawodowym, okazuje się to sprawą wielkiej wagi. Przyjrzyjmy się zatem kolorom naszych ubrań i ich wpływie na środowisko biznesowe.

Czytaj więcej

CO MÓWIĄ O TOBIE TWOJE OCZY I BRWI?

Już tysiące lat temu odkryto zależność pomiędzy charakterem a wyglądem ludzkiej twarzy. W XX wieku zaczęto podważać prawdziwość tej tezy, która dzisiaj znów wkrada się w łaski społeczeństwa. Zobacz, co możesz stwierdzić, obserwując czyjeś brwi i oczy!

Czytaj więcej