WomanMagazine.pl

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Marzysz o rozgrzewającej zupie, która doda Ci energii i zapewni niebagatelne doznania kulinarne? Spróbuj kremu z batatów od Życie ma smak!

Standard Post with Image

Składniki:

800 g batatów
2 marchewki
2 pietruszki
cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
papryczka chilli
750 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
kilka plastrów szynki parmeńskiej
kilka łyżek oliwy (Helcom)
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kolendry
sok z 1 limonki
sól i pieprz

Wykonanie:

Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno siekamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodajemy kurkumę, kumin oraz kolendrę. Bataty, marchewki i pietruszki myjemy, a następnie obieramy. Bataty kroimy w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obieramy i cienko kroimy. Obrane i pokrojone warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną, a następnie miksujemy na gładki krem.

W trakcie miksowania dodajemy mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy plastry szynki parmeńskiej – przez około 1-2 minut, aż powstaną chipsy. Zupę i chipsy łączymy tuż przed zjedzeniem.

Podobne artykuły

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa nie musi być banalna i może zaskakiwać. Przekonuje nas o tym serwis Życie Ma Smak proponując przepis na krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej.

Czytaj więcej

Zupa z awokado – subtelna rozkosz w jednym daniu

Mamy nadzieję, że podsycimy Wasze apetyty wspaniałymi przepisami na sensualne dania. Dziś zupa z awokado a la Życie Ma Smak. Co Wy na to?

Czytaj więcej