WomanMagazine.pl

Słodka dynia w słoiku

Jesień nadeszła i rozgościła się na dobre, a jakie warzywo kojarzy się z nią bardziej niż dynia?

Standard Post with Image

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni
  • pół kilograma cukru;
  • 1/4 szklanki octu 10%;
  • 4 szklanki wody;
  • kilkanaście goździków;
  • cynamon.

Wykonanie:

  • Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.
  • Przełożyć dynię na sitko i zblanszować, zanurzając  we wrzącej wodzie. Odsączyć i włożyć kawałki do wyparzonych wcześniej słoików.
  • Przygotować zalewę. Gorącą zalewą zalać dynię i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze ok 85-95 stopni C.

Podobne artykuły

Naringenina – słodka nadzieja gorzkiego pochodzenia

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za uszkodzenia komórek beta, produkujących insulinę, co uważane jest za główną przyczynę cukrzycy. W zapobieganiu tej choroby szczególnie istotny wydaje się antyoksydant występujący w grejpfrutach.

Czytaj więcej

Dynia – królowa kuchni

Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe 100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal. Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto mianować ją królową naszej jesiennej kuchni.

Czytaj więcej