WomanMagazine.pl

Śliwkowe marzenie - przepis dla łasuchów

Od dawna nie proponowałyśmy Wam żadnych przepisów na ciasta. Pora nadrobić zaległości. Wraz z Życie ma smak prezentujemy - "Śliwkowe marzenie", ciasto w którym główną rolę odgrywa śliwka węgierka, niekwestionowana gwiazda końca lata.

Standard Post with Image

Składniki:

2 jaja
125 g cukru
175 g mąki
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
83 g masła (1/3 kostki masła o wadze 250g)
2 łyżki oleju np. rzepakowego
3 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek węgierek bez pestek
szczypta soli
cynamon
cukier puder do posypania


Wykonanie:
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. W drugiej misce ucieramy masło, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając miksowania, wbijamy po jednym jajku. Ucieramy do momentu połączenia się mas i dopiero wtedy wbijamy kolejne jajko. Wlewamy olej i śmietanę cały czas nie przerywamy ucierania. Na koniec wsypujemy po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksujemy. Ciasto powinny być gładkie. Śliwki myjemy i pestkujemy. Ciasto przekładamy do formy na wierzch układamy śliwki, posypujemy cynamonem i pieczemy przez około 35 minut w 180 C.

Smacznego!

Podobne artykuły

MUSZYNIANKA DLA POLSKICH PRZEDSZKOLI

Przedszkole jest miejscem, w którym dzieci rozpoczynają swoją edukację, dowiadują się, jak należy postępować i uczą się zachowań społecznych. To także miejsce służące do popularyzowania prawidłowych wzorców zdrowego życia. Muszynianka doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego powstała Akcja Strefa Zdrowia Muszynianki – program edukacyjny skierowany do dzieci i ich opiekunów z całej Polski!

Czytaj więcej

CO JEŚĆ DLA PIĘKNEJ CERY?

Zastanawiasz się, dlaczego Twoja cera nie odznacza się pełnią blasku mimo stosowania licznych maseczek pielęgnacyjnych i najlepszym kremów? Problem tkwi głębiej, pod skórą, więc walczyć z nim trzeba od środka. Oto lista, dzięki której Twoja skóra stanie się wyjątkowo nieskazitelna! Zacznij jeść te produkty!

Czytaj więcej