WomanMagazine.pl

Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami

Macie ochotę na pyszną sałatkę z kaparami i szparagami? Do tego pożywna kasza gryczana? Jeśli trafiliśmy w Wasze smaki, to koniecznie skorzystajcie z poniższego przepisu!

Standard Post with Image
  • 2 opakowania kaszy gryczanej 
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
  • 1 czerwona cebula
  • feta (opcjonalnie)

 Sos:

  • 100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztarda sarepska
  • sól, pieprz

Składniki na sos i odstawiamy na bok.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.

Podobne artykuły

Jajecznica ze szparagami

Sezon na szparagi trwa, dlatego dzisiaj polecamy Wam jajecznicę własnie z składnikiem.

Czytaj więcej

Odkryj Kobiecą moc oraz Przyciągnij miłość - razem z Agnieszką Przybysz - recenzja Woman Magazine

Świat należy do kobiet! Przynajmniej powinien. Jeśli nadal w to nie wierzysz, nie pomogą Ci feministyczne slogany. Powinnaś zacząć od uwierzenia w siebie, we własne możliwości, w kobiecą moc! Pomoże Ci w tym… Agnieszka Przybysz i jej mega kobiece poradniki.

Czytaj więcej