WomanMagazine.pl

Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami

Macie ochotę na pyszną sałatkę z kaparami i szparagami? Do tego pożywna kasza gryczana? Jeśli trafiliśmy w Wasze smaki, to koniecznie skorzystajcie z poniższego przepisu!

Standard Post with Image
  • 2 opakowania kaszy gryczanej 
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
  • 1 czerwona cebula
  • feta (opcjonalnie)

 Sos:

  • 100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztarda sarepska
  • sól, pieprz

Składniki na sos i odstawiamy na bok.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.

Podobne artykuły

Sałatka z brzoskwinią i szynką parmeńską

Idzie weekend pora więc na kulinarne eksperymenty. Tym razem wraz z Życie ma smak proponujemy sałatkę z brzoskwinią i szynką parmeńską.

Czytaj więcej

Penne ze szparagami, bekonem i suszonymi pomidorami

Uwielbiacie makarony? W takim razie do gustu powinno przypaść Wam penne ze szparagami, bekonem i suszonymi pomidorami od Życie ma smak.

Czytaj więcej