Składniki:
4 brzoskwinie
150 g szynki parmeńskiej w plasterkach
150 g sera mozzarella
kilka listków porwanej drobno sałaty rzymskiej
50 g słonecznika (Helcom)
gałązka rozmarynu
łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy (Helcom)
grzanki z zapieczonego pieczywa razowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie oraz sałatę myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i lekko grillujemy na patelni. W misce mieszamy sałatę, grillowane brzoskwinie, szynkę i kawałki mozzarelli. Dorzucamy świeżo zapieczone grzanki oraz uprażony słonecznik. Rozmaryn siekamy. W occie winnym rozpuszczamy szczyptę soli i pieprzu. Łączymy z oliwą i rozmarynem, dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.