Różowa czekolada „Ruby” została wynaleziona przez szwajcarską firmę, zajęło jej to aż 13 lat. Efekt został zaprezentowany w 2017 roku, do sprzedaży czekolada trafiła natomiast w ubiegłym roku. Czekolada rubinowa stanowi tym samym najnowszy, czwarty z kolei gatunek czekolady. Poprzednie to oczywiście doskonale znana mleczna, gorzka i biała czekolada. Biała czekolada została odkryta jako ostatnia w 1930 roku, więc musieliśmy czekać wiele lat na odkrycie kolejnego gatunku.
Różowa czekolada to w pełni naturalny surowiec. Nie dodaje się do niej sztucznych barwników ani aromatów smakowych. Wytwarza się ją z rubinowego kakaowca, który rośnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ekwadorze i Brazylii. Co ciekawe, różowy barwnik jest zdrowy dla naszego organizmu, bo pozwala zwalczać wolne rodniki. Różowa czekolada smakuje delikatnie owocowo, ma też lżejszą i bardziej kremową konsystencję, dzięki czemu możemy jej zjeść więcej.
Co z innymi czekoladami?
Czekoladę gorzką wytwarza się z ziaren kakaowca, im więcej kakao w czekoladzie, tym więcej magnezu, żelaza czy potasu. Gorzka czekolada stanowi jeden z najsilniejszych antyoksydantów na świecie, ilość tych substancji jest wyższa niż między innymi w jagodach Acai czy borówkach, a należą one do jednych z najlepszych źródeł antyutleniaczy w diecie.
Ciemna czekolada może korzystnie wpływać na zdrowie, obniżając ryzyko wielu chorób, w tym pomagać w walce z nadciśnieniem. Poprawia bowiem przepływ krwi w tętnicach, przyczyniając się do obniżenia ilości niekorzystnej frakcji cholesterolu w naszej krwi.
Czekoladę białą wytwarza się z kolei z masła kakaowego, które pozyskuje się z ziaren kakaowych. Czekolada nie posiada w składzie kakao, przez co jest najmniej wartościowa spośród wszystkich czekolad. Biała czekolada nie posiada właściwości antyoksydacyjnych, magnezu, witamin ani składników mineralnych, dlatego nie ma korzystnego wpływu na zdrowie. Na dodatek jest o wiele bardziej ciężkostrawna od czekolad, w których składzie znajduje się kakao, ponieważ puste miejsce jest wypełniane cukrami czy słodzikami. Może być także bardziej kaloryczna od czekolady gorzkiej, mlecznej czy różowej.
W przypadku czekolady białej i mlecznej z racji wysokiej kaloryczności nie zaleca się spożywania dziennie większej ilości kostek czekolady niż kilku. Ciemną czekoladę warto jednak uwzględnić w naszym jadłospisie. Czekolada zawiera też substancje stymulujące takie jak kofeina i teobromina.