WomanMagazine.pl

Penne ze szparagami, bekonem i suszonymi pomidorami

Uwielbiacie makarony? W takim razie do gustu powinno przypaść Wam penne ze szparagami, bekonem i suszonymi pomidorami od Życie ma smak.

Standard Post with Image

Składniki:

makaron penne
pęczek zielonych szparagów
suszone pomidory (Helcom)
bekon
oliwa z oliwek (Helcom)
masło
czosnek
parmezan

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente z dodatkiem oliwy. Bekon smażymy, wrzucając go na mocno rozgrzaną patelnię. Nie jest konieczne dodawanie żadnego tłuszczu. Plasterki układamy równo na patelni i ustawiamy średni poziom ognia tak, by bekon się nie przypiekł. Gdy bekon się zarumieni, obracamy go i smażymy drugą stronę. Zdejmujemy z ognia.  Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Kroimy na kawałki i dusimy na maśle, aż zmiękną. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy. Mieszamy z makaronem i bekonem. Na koniec posypujemy tartym parmezanem.

Podobne artykuły

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Czytaj więcej