WomanMagazine.pl

Naleśniki z kwiatem nagietka od Życie Ma Smak!

Od teraz tradycyjne naleśniki nie muszą być nudne. Zaskocz swoich przyjaciół i rodzinę wyjątkowo przystrojoną przekąską! Gwarantujemy, że będzie smaczniejsza niż zwykle! Po raz kolejny polecamy przepis od Życie Ma Smak ;-)

Standard Post with Image

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej Muszynianka
  • jajko
  • 4 łyżki oliwy Athina
  • szczypta soli
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany
  • kwiaty nagietka z łodygą

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. Najpierw łączymy mąkę, jajko i sól. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy mleko i wodę. Gdy ciasto będzie jednolite, dodajemy oliwę i odstawiamy je na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak myjemy, wycieramy papierowym ręczniczkiem i odkrawamy łodyżki. Lekko siekamy, kładziemy na patelnię, przeciskamy przez praskę czosnek i smażymy na łyżce oliwy około 3 minuty. Po zdjęciu z ognia łączymy z serem fetą i dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki, minutę z każdej strony. Przy teflonowej patelni nie trzeba dodawać tłuszczu, ponieważ jest w cieście. Na środek naleśnika kładziemy sporą porcję farszu. Chwytając za zewnętrzną krawędź, formujemy sakiewki i wiążemy je kwiatem nagietka. Naleśnikowe woreczki możemy wstawić na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika.

 

Podobne artykuły

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Czytaj więcej

JAK NARODZINY DZIECKA WPŁYNĄ NA NASZE ŻYCIE?

To pytanie, które zadaje lub zadawała sobie każda z nas. Z niektórych zmian nie zdajemy sobie sprawy a wielu z nich się nie spodziewamy, bo oczywiście nie da się przewidzieć wszystkiego.

Czytaj więcej