WomanMagazine.pl

Mini burgery, bo Życie ma Smak!

Jeśli nie lubisz typowych fast foodów, ale od czasu do czasu masz ochotę na burgera, polecamy mini burgerki od Życie Ma Smak! Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, po prostu spróbuj! ;-)

Standard Post with Image

Składniki na  burgery:

  1. 300 g wołowiny
  2. mała cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. łyżeczka musztardy
  5. łyżeczka oleju
  6. jajko
  7. przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn
    sól, pieprz

 

Składniki na bułeczki:

  1. 170 ml ciepłej wody
  2. 100 g mleka w proszku
  3. 2 szklanki mąki pszennej
  4. 8 g świeżych drożdży
  5. 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  6. 1,5 łyżki cukru
  7. niepełna łyżeczka soli
  8. 1 całe jajko
  9. łyżka mleka
  10. sezam do posypania

 

Wykonanie burgerów:

Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.
Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się „skurczą”), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.

 

Wykonanie bułeczek:

Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy szklankę mąki, jajko, sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy  pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez minimum 5 minut.
Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia.

Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery. Tym razem przepis znaleziony na durszlak.pl;-)

 

Zapraszamy na stronę zyciemasmak.pl, na której znajdziecie wiele pysznych i nietypowych przepisów!

Podobne artykuły

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami od Życie ma smak

Święta coraz bliżej, prezentujemy Wam kolejny nietuzinkowy przepis, który uczyni ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Czytaj więcej

JAK NARODZINY DZIECKA WPŁYNĄ NA NASZE ŻYCIE?

To pytanie, które zadaje lub zadawała sobie każda z nas. Z niektórych zmian nie zdajemy sobie sprawy a wielu z nich się nie spodziewamy, bo oczywiście nie da się przewidzieć wszystkiego.

Czytaj więcej