WomanMagazine.pl

Kuchnia sezonowa: śliwka

Mirabelka, renkloda, węgierka lub lubaszka… to tylko cztery najpopularniejsze spośród 6 tysięcy odmian śliwek dostępnych w naszym kraju. Znane ze swoich zdrowotnych właściwości i bogactwa witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także witamin A, C, E i K oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i sód, przede wszystkim pysznie smakują.

Standard Post with Image

Wszystkich miłośników tych apetycznych owoców uspokajamy. 100 gram świeżych owoców zawiera tylko 45 kcal. Nic, tylko zajadać śliwki w każdej możliwej postaci!

 

Bogactwo zastosowań śliwek w kuchni pokazuje tylko wszechstronność tego owocu. Mogą służyć jako marynaty do mięs i wędlin, apetyczne nadzienie w knedlach i pierogach, bądź stanowić składnik letniego ciasta drożdżowego. Nie można zapomnieć również o dżemach i powidłach, które umilają krótkie jesienne i zimowe dni. Ze śliwek tworzy się również kompoty i susz, który króluje na niejednym wigilijnym stole. Miłośnicy mocniejszych trunków z pewnością docenią natomiast aromat polskiej śliwowicy, węgierskiej palinki oraz bałkańskiej rakii. Delikatna gorycz śliwek sprawia, że w połączeniu ze słodkimi dodatkami tworzą niespotykaną kompozycję smakową. Poniżej kilka deserowych odsłon królowej polskich sadów.

 

Śliwkowo-malinowa bomba rozgrzewającą

Składniki:

Masa:

  • 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku malinowym Delecta
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 500 ml mleka
  • 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych

 

Dekoracja:

  • świeże śliwki
  • czekoladowe ozdoby

 

Śliwkowo-malinowa bomba rozgrzewająca to niezawodny sposób na osłodzenie chłodnego dnia. Z tym deserem łatwiej stawić czoło deszczowi i mgle.

Przygotowania warto rozpocząć od naszykowania słoiczków. Na dno każdego z nich wykładamy ciepłe powidła śliwkowo-cynamonowe. Gotujemy budyń malinowy, który przekładamy do słoiczków na wierzch powideł. Na całości układamy kawałki świeżych śliwek, ozdabiamy dekoracjami czekoladowymi i podajemy zaraz po przygotowaniu. Voilà! Rozgrzewający deser gotowy!

 

 

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki:

Beza:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów Bakalland
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta
  • 500 g śliwek

Kwasowość śliwki i słodycz bezy – połączenie idealne!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy najdrobniej jak to możliwe. Zawartość opakowania z bezą łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę. Po tym czasie, bezę zdejmujemy z dna formy i na papierze odstawiamy do wystudzenia. Masło topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Śliwki drylujemy i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 50-65 minut. Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130°C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta. Mniam! Ciasto gotowe!

 

Cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 340 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 12 śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • 70 g miękkiego masła
  • 8 łyżek mąki
  • 5 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Muffiny to szybka, rozgrzewająca i przede wszystkim słodka przekąska, w sam raz na chłodne, leniwe popołudnie.

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Papilotki napełniamy ciastem, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki. Muffiny posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-25 minut. Proste, prawda?

 

Deser jogurtowy z chia z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • herbatniki
  • 2 opakowania Owocowego Kubka Delecta o smaku owoce leśne
  • 8 suszonych śliwek Bakalland
  • 350 ml wrzątku
  • 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 6 łyżek nasion chia

Jogurt, suszone owoce, nasiona chia – samo zdrowie!

Przygotowujemy pucharki. Do kubeczka z jogurtem dodajemy 4 łyżki nasion chia i mieszamy całość. Następnie rozkładamy jogurt do pucharków i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Kisiel zalewamy wrzątkiem i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy go do wystudzenia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, wyciągamy pucharki z zamrażarki i nakładamy na wierzch po kilka łyżek kisielu. W kisiel wtykamy po 2 śliwki pocięte na paski i posypujemy odrobiną nasion chia. Do dekoracji wykorzystujemy herbatniki cytrynowe. Zdrowo i smacznie, mniam!

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl

Podobne artykuły

Depresja sezonowa – jak sobie z nią poradzić?

Coraz krótsze i na dodatek deszczowe dni, często sprawiają, że trudniej nam odczuwać radość. Jesteśmy senni, apatyczni, spada nam samoocena, chętniej sięgamy po niezdrowe przekąski, bądź przeciwnie, zanika nam apetyt. Szacuje się, że sezonowe zaburzenia afektywne, zwane potocznie „depresją sezonową”, dotykają około 10% Polaków. Jak więc sobie z nimi radzić?

Czytaj więcej