WomanMagazine.pl

Jak smakuje Syria?

Polacy coraz chętniej otwierają się na świat i dotyczy to nie tylko zagranicznych podróży. Otwierają się na inną kuchnię, smaki, kulinarne emocje. Coraz chętniej jedzą dania pochodzące z innych kultur, wykonując je samodzielnie w domu lub stołując poza nim.

Standard Post with Image

Serca Polaków z roku na rok zdobywa coraz intensywniej kuchnia bliskiego wschodu. Co takiego jest w kuchni arabskiej, że przyciąga jak magnes?  


Nie tylko falafel

- Kuchnia syryjska proponuje zdrowe i apetyczne dania, które za sprawą użytych przypraw i sposobu przyrządzania, pełne są aromatów i zapachów charakterystycznych dla kuchni bliskiego wschodu – mówią Magdalena i Ghaith Abou Zaied prowadzący krakowską restaurację Sham Falafel. 


Zazwyczaj pyszne kąski podaje się na kilku miseczkach tak, by każdy miał dostęp do swoich ulubionych smakołyków. Kuchnia arabska, jak każda, może poszczycić się daniami stanowiącymi jej wizytówkę, czyli popularnymi potrawami, od których każdy powinien zacząć tę kulinarną przygodę.  


Pisząc o kuchni arabskiej, nie sposób nie wspomnieć o potrawie, jaką jest falafel. To zdecydowanie jedno z najpopularniejszych potraw kuchni wschodniej. Są to kotleciki/kulki z cieciorki lub bobu, smażone w głębokim tłuszczu, z dodatkiem czosnku i przypraw. Stanowią bazę do dań głównych, Doskonale sprawdzą się jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Syryjskie kotlety można zjeść z ogórkiem, pomidorem czy sałatą. Niezbędny ich uzupełnieniem jest sos tahini, przygotowany na bazie pasty sezamowej i aromatycznych przypraw. 


Z kolei Fatteh to jedno z dań najczęściej wybieranych na śniadanie. W podstawowej formie Fatteh  składa się z chlebków pita, ugotowanej cieciorki, czosnku, pasty sezamowej, pietruszki i soku z cytryny. Można dodać do niego bakłażana. Po smażeniu w głębokim tłuszczu danie staje się chrupiące. Pitę i orzechy przekłada się cieciorką i pozostałymi dodatkami. 


Miłośnicy sałatek znajdą tu również coś dla siebie w postaci tabbouleh, czyli dania z zielonej pietruszki. To chyba najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jest jako dodatek do dań głównych albo samodzielna potrawa, serwowana z pomidorem, cebulką i pitą. Śmiało można stwierdzić, że to pyszna kwintesencja arabskiej kuchni. 


Innym tradycyjnym daniem rodem z Syrii jest kuszami, czyli makaron zapiekany z soczewicą, cebulą i sosem pomidorowym. Syryjczycy słyną też z przekąsek podawanych przed posiłkiem, czyli mezze


Arabskie przekąski

- W skład mezze wchodzi hummus, czyli mus z ciecierzycy z dodatkiem tahini, czyli pasty z sezamu, czosnku, soku z cytryny, soli i oliwy. Hummus dodaje się w Syrii do większości potraw. To znak rozpoznawczy tej kuchni – tłumaczą Magdalena i Ghaith Abou Zaied. 


Ważny element kuchni arabskiej stanowi płaski chlebek pita, pieczony z dodatkiem oliwy z oliwek. Warto też wspomnieć o popularnym sosie muhammara wywodzącym się z Aleppo w Syrii, jest on zrównoważonym, słodko-pikantnym połączeniem papryki pieczonej i orzechów włoskich oraz dodatku czosnku, papryczki chili, melasy z granatów, soku z cytryny i kuminu. Chętnie smaruje się nim podpłomyki, wykonane z zagniecionego, drożdżowego ciasta. 
 

Czy syryjska kuchnia ma szansę przyjąć się w Polsce?

- Polacy coraz intensywniej interesują się tym, co jedzą, jednocześnie będąc coraz bardziej otwartymi na obce smaki. Szukają urozmaicenia, nowych kulinarnych doznań. Dlatego w Polsce powstaje coraz więcej restauracji serwujących dania z innych krajów. Wśród nich zdecydowanie królują te oferujące wege menu – uzupełniają Magdalena i Ghait Abou Zaied.


Gdzie zjemy prawdziwe syryjskie dania?   

Na pewno w Sham Falafel w Krakowie. To miejsce, gdzie każdy znajdzie smaczny kawałek bliskiego wschodu dla siebie. To miejsce, gdzie króluje wegańskie menu. Hummusy, falafel, muhhamara, mutabal, baklava czy orzeźwiająca syryjska tradycyjna herbata. Tych smaków nie da się zapomnieć. Sham Falafel to miejsce położone w Centrum Krakowa (Rynek Kleparski 5), przyjazne, kameralne i przede wszystkim prowadzone przez ludzi znających  i kochających Syrię. Tutaj od progu czuć ducha bliskiego wschodu. Gościnność, uśmiech właścicieli i niepowtarzalny, oryginalny smak – to najważniejsze walory tego miejsca.   


Wege street food – co to takiego? 

Nie dziwi również popularność tzw. wege street foodów, czyli miejsc nastawionych na uliczne serwowanie bezmięsnego jedzenia najwyższej jakości. Wszystko z racji coraz mniejszej ilości czasu, jakim dysponujemy i więksszej chęci poznawania nowyych smaków.

Wybieramy świeże, smaczne i łatwo dostępne jedzenie. Stawiamy na wege. Polacy zwracają się w kierunku wegetariańskich potraw, za kryterium stawiając to, czy dania są smaczne, świeże i przygotowywane z wysokiej jakości produktów. 

 

Podobne artykuły

MEZOTERAPIA MIKROIGŁOWA DAJE TAKIE EFEKTY JAK TRADYCYJNY LIFTING?

O mezoterapii mikroigłowej rozmawiamy z doświadczoną kosmetolog Kamilą Osowską. W swojej klinice w Krakowie posiada najnowocześniejsze rollery do wykonania zabiegu. Czy pozwalają uzyskać efekt liftingu bez skalpela? Jak wygląda zabieg? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszej rozmowie.

Czytaj więcej

JAK SUROWE WYCHOWANIE WPŁYWA NA DZIECKO?

Surowe, twarde wychowanie dziecka uznawane było niegdyś za odpowiednie. Wydawało się, że dziecko, któremu nie pozwalano na swobodę, będzie w przyszłości bardziej samodzielne i silne psychicznie. Dzisiejsze badania pokazują, że nic bardziej mylnego. Dzieci wychowywane w ten sposób bardziej narażone są na zaburzenia psychiczne oraz spadek samooceny!

Czytaj więcej