WomanMagazine.pl

Dieta wege przeżywa renesans!

Grupa osób ograniczająca lub całkiem wykluczająca mięso z diety stale się powiększa. Według badań[1] marki FRoSTA, aż 45,1% Polaków ma w swoim otoczeniu wegan i wegetarian. Dzięki temu, od kilku już lat mogą oni przebierać zarówno w ofercie sklepowej, jak i w menu restauracyjnym. Z czego bierze się zainteresowanie kuchnią roślinną i jaka jest jej przyszłość?

Standard Post with Image

Bez mięsa, a ze smakiem – trendy kulinarne

Okazuje się, że dieta roślinna ma swój początek już w starożytnej Grecji, ale od kilkunastu lat przeżywa swój absolutny renesans. W popularyzację wegetarianizmu i weganizmu aktywnie włącza się wiele gwiazd, celebrytów i influencerów, którzy sami świecą przykładem! Należą do nich Edyta Górniak, Olga Frycz, Agnieszka Woźniak-Starak, Zosia Zborowska czy Areta Szpura. To grono poszerza się coraz bardziej, co spowodowało, że w 2019 roku wegetarianizm wymieniany jest jako jeden z 10 najważniejszych trendów!

Jak to się stało, że coś, co kilka lat temu budziło drwiący uśmiech, stało się tak ważne? Składa się na to wiele czynników. Do osób, które nie jedzą produktów mięsnych ze względów etycznych, dołączają fleksitarianie, czyli ci, którzy ograniczają ilość spożywanego mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. Aż 43% Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa[2]. Z badań firmy FRoSTA[3] wynika zaś, że aż 45,1% z nas ma w swoim gronie osoby na diecie roślinnej. Dzieje się tak, gdyż jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Interesuje nas nie tylko smak tego, co jemy, ale też to, jaki ma na nas wpływ. Ostatnio także to, jaki ma wpływ na kondycję planety. Jak podaje Fundacja „Nasza Ziemia”[4] wyprodukowanie 1 kg wołowiny pochłania aż 14 500 l wody. To bardzo dużo. Dla porównania, na wyprodukowanie 1 kg sałaty potrzeba 240 l wody.

Wegetariańska oferta od FRoSTY

Według Instytutu Żywności i Żywienia[5], to właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i stanowić co najmniej połowę tego, co w ogóle jemy w trakcie dnia. Nic dziwnego, że poszerza się też oferta skierowana do tych, którzy preferują dietę opartą na roślinnych składnikach. FRoSTA, proponuje gotowe dania, bez dodatków do żywności. W zamrażarkach czekają pikantne Chili con Quinoa, Wok mango curry czy Warzywne curry z batatami. Ich przygotowanie zajmuje ok. 10 minut. Na www.frosta.pl można znaleźć kompletne informacje o składnikach, ich pochodzeniu i wartościach odżywczych tych mrożonek.

Źródła:

[1]Badanie przeprowadzone przez badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

[2]Raport „Fleksitarianie nadchodzą”.  Badanie zrealizowane przez agencję IQS przy użyciu platformy badawczej analizy treści netdive. Siła zjawisk, motywacji i barier – badanie CAWI, N=500

[3]Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

[4]Źródło: http://naszaziemia.pl/wiedza/woda-kropla-do-kropli/oszczedzajmy-wode-nie-marnujmy-wody/

[5]Źródło: https://ncez.pl/upload/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf

Podobne artykuły

DIETA MIND – CZYLI CO JEŚĆ, BY USPRAWNIĆ MÓZG

Moc jedzenia zaskakuje na każdym kroku, a jeść dobrze oznacza dbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Według naukowców dieta MIND może istotnie zmniejszać ryzyko zachorowalności na Alzheimera i usprawnić Twoją pamięć! Chcesz wiedzieć więcej?

Czytaj więcej

Dieta arbuzowa – w sam raz na letni detoks!

Czy istnieje dieta wyszczuplająca, która jest jednocześnie pyszna, słodka i soczysta? Jak najbardziej... A do tego skuteczna? Zdecydowanie! Arbuz jest hitem tego lata, nie tylko jako modny wzór, ale wyjątkowy smak i widoczne działanie. Ponadto idealnie pasuje do bikini i wieczornych plotek z przyjaciółkami...

Czytaj więcej