WomanMagazine.pl

Czas na budyń – klasyka, która może Cię zaskoczyć

Na ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy też może z charakterystycznym kożuchem? Waniliowy, czekoladowy, a może w bardziej nowoczesnej wersji, jak malina z mascarpone? Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie budyniu. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na desery z wykorzystaniem tej słodkiej leguminy.

Standard Post with Image

O ile większość z nas kojarzy budynie tylko w słodkiej wersji, już sama Ćwierciakiewiczowa pisała o budyniu ze słodką kapustą, z grzybami, ze śledziami, bądź wątróbką. Coś co dla nas wydaje się nie do pomyślenia, stanowiło rarytas na staropolskich stołach. Bez obaw, marka Delecta nie zabierze was w aż tak odległą podróż w czasie. Zaprezentowane przepisy będą bliższe wspomnieniom z wakacji u babci czy podwieczorku w przedszkolu. Zatem do dzieła!

 

Babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych
  • 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 350 ml mleka
  • 75 g masła

Dekoracja:

  • 1 opakowanie żurawiny Bakalland
  • 1 opakowanie mango Bakalland
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 świeże figi (opcjonalnie)

To małe rzeczy sprawiają, że życie nabiera smaku! A więc, komu małą babeczkę?

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając ją z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, następnie zaś nakładamy ciasto.

Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Na chłodne spody wykładamy po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych. Następnie przygotowujemy jaglany krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem nakładamy na powidła. Babeczki ozdabiamy suszoną żurawiną, suszonym mango, miętą i świeżą figą. Gotowe!

Kilka gryzów, a tyle szczęścia.

 

Zapiekany budyń z malinami i kruszonką

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu instant o smaku waniliowym Delecta
  • 175 ml wrzątku
  • 6 łyżek malin
  • 4 łyżki musli o smaku owoców leśnych Bakalland
  • 3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego

Kruszonka, budyń i maliny. Czy coś jeszcze jest potrzebne do deseru idealnego? Chyba mamy wszystko.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ceramiczne miseczki i smarujemy je masłem. Budyń zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozkładamy do kokilek. Na wierzchu układamy maliny. Masło lub olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z musli. Tak przygotowaną masą zakrywamy maliny. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odczekujemy chwilę do wystygnięcia i serwujemy gościom.

Bardzo łatwy i szybki deser to idealne rozwiązanie na niezapowiedziane wizyty, jak i gorszy dzień.

 

Budyń kajmakowy ze smażonym ananasem

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu smaku śmietankowy z białą czekoladą Delecta
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 1 opakowanie żurawiny suszonej Bakalland
  • 1 puszka ananasów w zalewie

Połączenie kajmaku i ananasa to duet, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom.

Budyń przyrządzamy według przepisu z opakowania, dodając do niego 400 ml mleka i rezygnując z cukru. Gotowy budyń mieszamy z połową puszki masy krówkowej Bakalland i odstawiamy do wystudzenia. Plastry ananasa smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem suszonej żurawiny. W pucharkach umieszczamy warstwowo budyń na zmianę z kawałkami pokrojonego ananasa. Podajemy według uznania: na ciepło lub na zimno.

Taki deser dodaje energii w pochmurne dni! Jesienne wieczory dzięki niemu z pewnością będą mniej smutne.

 

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl.

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

„Upływający czas o wiele więcej kobietom daje, niż zabiera” – wywiad z Dorotą Kassjanowicz

W lipcu pod naszym patronatem ukazała się nowa pozycja wydawnictwa Wielka Litera - „Stany małżeńskie i pośrednie”. Z tej okazji udało nam się porozmawiać z autorką książki - Dorotą Kassjanowicz - o powieści, kobiecej przyjaźni i życiu po 40-tce...

Czytaj więcej