Składniki:
500 g śliwek, prosto z drzewa;-)
50 g cukru trzcinowego
25 g mielonych migdałów, orzechów marki Helcom
2 łyżki aromatu waniliowego lub innego ulubionego;-)
Kruszonka:
110 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
75 g zimnego masła w kawałkach
100 g płatków migdałów, orzechów
75 g cukru trzcinowego
Wykonanie:
Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały, orzechy i aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać.
W celu uzyskania mieszanki do posypania owoców, do naczynia należy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami je rozgnieść.
Dodać płatki migdałów, cukier wszystko wymieszać.
Przygotowaną mieszanką posypać owoce. Piec 30 min w 200°C. Podawać ciepłe.