WomanMagazine.pl

Crumble – palce lizać

Idzie weekend, pora więc na nieco relaksu! Spróbujcie naszego przepisu na crumble ze śliwkami.

Standard Post with Image

Składniki:

    500 g śliwek, prosto z drzewa;-)
    50 g cukru trzcinowego
    25 g mielonych migdałów, orzechów marki Helcom
    2 łyżki aromatu waniliowego lub innego ulubionego;-)

Kruszonka:

    110 g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    75 g zimnego masła w kawałkach
    100 g płatków migdałów, orzechów
    75 g cukru trzcinowego

 Wykonanie:

    Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały, orzechy i aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać.
    W celu uzyskania mieszanki do posypania owoców, do naczynia należy  wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami je rozgnieść.
    Dodać płatki migdałów, cukier wszystko wymieszać.
    Przygotowaną mieszanką posypać owoce. Piec 30 min w 200°C. Podawać ciepłe.

Podobne artykuły

Złoty deser - Crumble jabłkowe z Granolą

Crumble jabłkowe to wersja szarlotki w nieco innym wydaniu. W podstawowym przepisie występują 2 główne składniki: jabłko oraz granola. Jabłka najlepiej wybierz kwaśne, słodyczy nada im szczypta cynamonu i wanilii. W wersji dla najbardziej wymagających smakoszy wykorzystaj wypiekaną z pełnoziarnistych płatków owsianych Granolę Gold Sante.

Czytaj więcej