Składniki:
450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml śmietany 30%
2 śmietany fix
cukier wanilinowy
owoce granatu do ozdoby
Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy około godziny do „suchego patyczka” w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzyku. Ubijamy śmietanę, dodając pod koniec śmietany fix z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wykładamy ubitą pianę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładam"Lei owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24×35, musimy podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do półtorej godziny.