WomanMagazine.pl

Ciasto ze szpinakiem i granatem „leśny mech”

Leśny mech to ciasto, które sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych imprez, jak i eleganckich uroczystości. Zachwyca nie tylko wyjątkowym wyglądem, ale i smakiem.

Standard Post with Image

Składniki:

    450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
    1 i 1/3 szklanki cukru
    3 jajka
    1 i 1/3 szklanki oleju
    2 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 ml śmietany 30%
    2 śmietany fix
    cukier wanilinowy
    owoce granatu do ozdoby

Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy, dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy około godziny do „suchego patyczka” w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i  rozdrabniamy je na talerzyku. Ubijamy śmietanę, dodając pod koniec śmietany fix z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wykładamy ubitą pianę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładam"Lei owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.

Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24×35, musimy podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do półtorej  godziny.

Podobne artykuły

Gruszkowo-kakaowe ciasto z Michałkami Chałwowymi

Święta tuż, tuż! Zaskocz najbliższych nietypowymi wypiekami, które zachwycą niepowtarzalnością smaku i umilą wspólne przeżywanie Świąt Wielkiej Nocy. Do wypieku dodaj... kultowe Michałki ze Śnieżki!

Czytaj więcej

Jesienna zupa z dynią, szpinakiem i rybą

Komu z nas przepyszny, śmietankowy lub czekoladowy budyń nie kojarzy się z radosnymi podwieczorkami z mamą? Podpowiadamy, jak połączyć te tradycyjne smaki dzieciństwa z nowoczesnymi dodatkami i przygotować przepyszny, a przede wszystkim zdrowy, domowy budyń na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem nasion chia, który zachwyci nasze pociechy, a nam przywoła miłe wspomnienia.

Czytaj więcej