WomanMagazine.pl

Ciasto marchewkowe w polewie z białej czekolady

Jeśli chcecie jeszcze bardziej osłodzić sobie nadejście weekendu wraz z Życie ma smak proponujemy ciasto marchewkowe w polewie z białej czekolady.

Standard Post with Image

Składniki na ciasto:

4 jajka
1,5 szklanki brązowego cukru
szklanka oleju
2 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na polewę:

tabliczka białej czekolady

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon. Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone i lekko ostudzone ciasto, oblewamy czekoladą.

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

Gruszkowo-kakaowe ciasto z Michałkami Chałwowymi

Święta tuż, tuż! Zaskocz najbliższych nietypowymi wypiekami, które zachwycą niepowtarzalnością smaku i umilą wspólne przeżywanie Świąt Wielkiej Nocy. Do wypieku dodaj... kultowe Michałki ze Śnieżki!

Czytaj więcej