WomanMagazine.pl

Babka na szybko!

Wielkanoc lada dzień, a Ty jeszcze w proszku? Mamy dla Ciebie przepis na szybką babkę!

Standard Post with Image

Składniki:

120 g masła
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
skórka starta z 1/2 cytryny
2 jajka
200 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło wyjąć z lodówki, pokroić w kosteczkę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, bułka tartą lub orzechami. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na gładką masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do formy i piec przez około 40 minut. Formę odstawić na kratkę na 10 – 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić,udekorować. Wszystko to zdążycie zrobić dziś.

Podobne artykuły

Babka z Michałkami

Wprawdzie do Świąt Wielkanocnych jeszcze dwa tygodnie, ale już teraz publikujemy przepis na pyszną babkę z Michałkami! To alternatywa dla tradycyjnego wypieku, która – jesteśmy przekonani – idealnie sprawdzi się na naszych stołach :)

Czytaj więcej

Jak szybko przygotować posiłek - książkowe propozycje

Współczesny świat pędzi na oślep i trudno mu dotrzymać kroku. Tempo to przekłada się na każdą z dziedzin naszego życia, dotyka również posiłków. Dlatego dzisiaj przedstawimy Wam kilka książek, które pokazują w jaki sposób w krótkim czasie przygotować pyszne i sycące danie.

Czytaj więcej