Składniki:
-
4 duże jajka (L)
-
200 g masła
-
skórka i sok z 1 cytryny lub mandarynki
-
1 szklanka cukru (180 g)
-
1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
-
1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
-
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych orzechów lub migdałów
-
do dekoracji: cukier puder lub lukier
Wykonanie:
-
Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku o średnicy około 22–25 cm. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Dzieki temu babka nam sie nie nie przywrze do formy. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
-
Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny lub mandarynki, odstawić.
-
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na puszystą masę . Na końcu dodać cukier waniliowy lub wanilinowy.
-
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
-
Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto.
-
Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
-
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
-
Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować wg uznania ;) Smacznego!
Przepis: zyciemasmak.pl