WomanMagazine.pl

Witamina C zaklęta w naci (i nie tylko)

Zima, nie odpuszcza, a wraz z nią — ani przeziębienia, ani infekcje. Nie mamy zamiaru jednak poddać się bez walki. Przeciwko wirusom i bakteriom wytaczamy działa różnego kalibru, a jednym z popularniejszych jest naładowanie siebie samych witaminą C.

Standard Post with Image

Najczęściej sięgamy po obronę w formie aptecznych preparatów, łącząc tę witaminę ewentualnie z rutyną, selenem i cynkiem, czasem tez z kwasami omega-3. Wszystko to po to, by podnieść naszą odporność – naszą tarczę przed szkodliwymi najeźdźcami, tfu! drobnoustrojami.

Coraz częściej nie ograniczamy się już tylko do wizyty w aptece, a staramy się także w kuchni przemycać witaminę C w jak najbardziej naturalnej formie, a co najważniejsze – w takim towarzystwie innych składników, by zadziałała jak najskuteczniej. Co stosować, poza cytryną do herbaty, żeby wspomóc swój organizm w tym trudnym zimowym czasie? Zapoznajcie się z naszymi podpowiedziami;)

 

Czerwienie i żółcie

Najwięcej witaminy C znajdziecie, nie w cytrynie, ani w żadnym innym cytrusie, a w aceroli, dereniu, dzikiej róży i rokitniku. Chcąc czerpać prozdrowotne profity z owoców tych roślin przez cały rok, trzeba postawić jednak głównie na przetwory oraz herbaty. Koniecznie więc zaopatrz swoją spiżarnię w dżemik z derenia, nalewkę z rokitnika i susz dzikiej róży.

 

Królowa może być tylko jedna

Skoro w cytrynie nie ma najwięcej witaminy C, to może choć króluje pod względem jej zawartości wśród wszystkich innych owoców? Nic bardziej mylnego. Prawdziwą królową witaminy C, nie jest żadna cytrynowa cesarzowa, a nasza, zwyczajna… czarna porzeczka. Wprawdzie najwięcej skorzystamy, zjadając ją bezpośrednio z krzaka, ale zimą możemy się wspomóc mrożonkami oraz przetworami.

 

Zielono mi

Dlaczego choćby dla ozdoby dań, warto posypać je natką pietruszki? Bo już jej dwie łyżki zapewniają 100% zapotrzebowania dziennego na witaminę C, a do tego jest przepyszna! Można przemycać ją w sałatkach, zupach oraz koktajlach i naprawdę warto to robić. Polecamy nawet chrupać ją samą, jako przekąskę.

 

C-medale

Na najwyższym stopniu warzywnego podium w konkursie na zawartości witaminy C, stanąć musi… papryka i to czerwona. Zaraz za nią natomiast są jarmuż i chrzan. Całkiem wysoko w tym rankingu znajdują się także: brukselka, zielona papryka, brokuły i kalafior. Wszystkie je warto stosować w kuchni jak najczęściej i w dowolnych konfiguracjach – zarówno jako główny składnik, jak i przystawka, nie zapominając też o bogatych w witaminę C… kiszonkach.

 

Wzbogacenie naszych posiłków o składniki z dużą zawartością witaminy C, na pewno wspomogą naszą odporność – zwłaszcza, jeśli będą występowały w równie zacnym towarzystwie. Pochylmy się w takim razie jeszcze raz nad zawartością naszych lodówek i spiżarni i starajmy się korzystać z darów natury na zdrowie!

Podobne artykuły

Diabetyk nie może jeść czekolady? To mit!

Z radością obalamy mit, mówiący o tym, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść czekolady. Mogą, ale nie każdy rodzaj i nie w każdej ilości. Raz na jakiś czas, każdy może zjeść jedną lub dwie kostki gorzkiej czekolady. Najlepiej, gdy zawartość kakao przekracza 70%.

Czytaj więcej

Niemowlęta wrzucone do wody same nie pływają!

Woda jest przyjacielem małego dziecka – buduje w nim poczucie własnej wartości i wolności. A rodzic jest pierwszym nauczycielem, który pokazuje maluchowi świat i pozwala na prawidłowy rozwój. Kiedy warto rozpocząć naukę pływania? Już w pierwszych miesiącach życia! – przekonuje nas Natalia Wielgus, właścicielka i wieloletnia instruktorka FLOW Szkoły Pływania Niemowląt i Małych Dzieci.

Czytaj więcej