WomanMagazine.pl

Zupa z pieczonej cebuli

Jeśli szukacie czegoś, co rozgrzeje was w chłodne, zimowe dni, mamy dla was rozwiązanie! Proponujemy zupę z pieczonej cebuli od Życie ma smak.

Standard Post with Image

Składniki:

litr bulionu wołowego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 duże białe cebule
2 duże czerwone cebule
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
bagietka
150 g żółtego sera, np. cheddar
ząbek czosnku
świeży tymianek (opcjonalnie)


Wykonanie:

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około godzinę – w międzyczasie składniki mieszamy dwa razy. Do naczynia żaroodpornego dolewamy wino i pieczemy przez kolejne 20 minut bez pokrywy. Upieczoną cebulę przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem wołowym. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania bagietkę kroimy na kromki i opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku). Zupę cebulową nalewamy do misek żaroodpornych, do każdej porcji wkładamy podpieczoną bagietkę, posypujemy startym serem, gałązkami tymianku i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.

Podobne artykuły

Zupa z awokado – subtelna rozkosz w jednym daniu

Mamy nadzieję, że podsycimy Wasze apetyty wspaniałymi przepisami na sensualne dania. Dziś zupa z awokado a la Życie Ma Smak. Co Wy na to?

Czytaj więcej

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa nie musi być banalna i może zaskakiwać. Przekonuje nas o tym serwis Życie Ma Smak proponując przepis na krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej.

Czytaj więcej