WomanMagazine.pl

Żabie udka

Mamy dla Was kolejny przepis karnawałowy, tym razem są to żabie udka od Życie ma smak. Takim daniem z całą pewnością zaskoczycie znajomych.

Standard Post with Image

Składniki:

15 żabich udek
50 g masła
1,5 ząbka czosnku
sok z połowy cytryny
pęczek natki pietruszki
mąka do obtaczania
mleko do wymoczenia udek
sól
pieprz

Wykonanie:

Żabie udka myjemy w zimnej wodzie i moczymy przez 3 godziny w misce z zimnym mlekiem. Wymoczone udka posypujemy lekko solą oraz pieprzem i obtaczamy mąką. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i obsmażam udka, po około 5 minut z każdej strony, przekładamy na blachę do pieczenia. Pozostałe masło roztapiamy na niewielkim ogniu w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Cały czas mieszając podgrzewamy około 5 minut. Masłem polewamy żabie udka i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Można podawać z ulubionym dipem.