WomanMagazine.pl

Tarta z brukselką

Masz dosyć standardowych przepisów na tarty? Proponujemy przepis idealny na jesień. Tarta z brukselką od Życie Ma Smak to zdrowy i pyszny pomysł na deser.

Standard Post with Image

Składniki:
400 g brukselki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
5 plasterków szynki
100 g pikantnego sera żółtego
20 dag mąki
15 dag masła
sól
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Łączymy mąkę z posiekanym, zimnym masłem. Dodajemy dwie łyżki bardzo zimnej wody, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki (może być też pół godziny w zamrażalniku). Brukselkę myjemy i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Wylewamy pozostałą wodę. Wyciągamy ciasto z lodówki i oddzielamy kawałek wielkości 1/3, odkładamy go na bok. Pozostałą częścią wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy brukselkę i posypujemy ją pokrojoną w paski szynką, startym na grubej tarce serem i posiekanym czosnkiem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Podobne artykuły

Zielona tarta z musem jeżynowym - przepis kulinarny marki Eisberg

Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem. Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku.

Czytaj więcej