Grupa osób ograniczająca lub całkiem wykluczająca mięso z diety stale się powiększa. Według badań[1] marki FRoSTA, aż 45,1% Polaków ma w swoim otoczeniu wegan i wegetarian. Dzięki temu, od kilku już lat mogą oni przebierać zarówno w ofercie sklepowej, jak i w menu restauracyjnym. Z czego bierze się zainteresowanie kuchnią roślinną i jaka jest jej przyszłość?
Przyszły pan młody odprawiony z domu, zaproszone przyjaciółki w gotowości, a szampan powoli chłodzi się w lodówce? Ostatni wieczór panieńskiego życia należy odpowiednio celebrować. Oprócz atrakcji i zabaw, należy zadbać również o odpowiednie menu. Najlepiej w wersji light, by panna młoda bez wyrzutów sumienia i obaw o dodatkowe kilogramy mogła delektować się nim na krótko przed ślubem.
Azja słynie z wielu potraw, których jako Europejczycy nigdy nie próbowaliśmy, a być może nawet o nich nie słyszeliśmy. Przyzwyczajeni do standardowej karty przeważnie zamawiamy te same orientalne dania, takie jak kurczak w cieście czy sajgonki. Warto jednak przyjrzeć się rozmaitość kuchni azjatyckiej i spróbować czegoś zupełnie nowego. Oto kilka przykładów nieoczywistych potraw kuchni wschodu.
Dawno, dawno temu, w czasach kiedy nie było Internetu, cała praktyczna wiedza na temat sprawdzonych sposobów dotyczących prowadzenia domu przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Babcie uczyły swoje córki, a te, swoje. Chociaż może wydawać się, że dziś ta tradycja zanikła, tak naprawdę nadal funkcjonuje, ale w nowej formie – tzw. tipów czy life hacków.
Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji. Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.
Macie ochotę na pyszną sałatkę z kaparami i szparagami? Do tego pożywna kasza gryczana? Jeśli trafiliśmy w Wasze smaki, to koniecznie skorzystajcie z poniższego przepisu!
Kiedy za oknem pełnia lata, a prażące słońce i wysokie temperatury stają się nad wyraz męczące, każdy z nas marzy o chwili orzeźwienia. Dobrym sposobem na przetrwanie upałów jest sięgniecie po chłodne napoje, takie jak mrożona herbata.
W Polsce coraz popularniejsza staje się turystyka kulinarna. Kosztowanie lokalnych specjałów jest świetnym wstępem do lepszego poznania tradycji i historii odwiedzanego przez nas miejsca. Jeżeli wybierasz się do Krakowa, to twoje kubki smakowe czekają ciekawe doznania. Gród Kraka to nie tylko obwarzanki, to także kilka innych specjałów, których powinnaś spróbować będąc w tym mieście.
Fala upałów, która od kilku dni przetacza się przez Europę, jest dobrym przyczynkiem by uczulić przewoźników na to, jak w tak ciężkich warunkach transportować towar, w szczególności produkty szybko zbywalne, a więc żywność, by nie traciła ona na wartości.
Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupą mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych.
Polacy coraz chętniej otwierają się na świat i dotyczy to nie tylko zagranicznych podróży. Otwierają się na inną kuchnię, smaki, kulinarne emocje. Coraz chętniej jedzą dania pochodzące z innych kultur, wykonując je samodzielnie w domu lub stołując poza nim.