WomanMagazine.pl

Jedzenie poza domem wciąż na topie!

Polacy coraz chętniej odwiedzają restauracje, rzadziej jedzą w domu. Chętniej eksperymentują w kuchni i poszukują nowych smaków. Są bardziej wymagający i świadomi jedzenia. Jak zmienia się polska gastronomia? Czy tendencja jedzenia poza domem w Polsce utrzyma się na aktualnym - wysokim poziomie?

Standard Post with Image

Jedzenie poza domem – chęć czy konieczność?

Popularność jedzenia poza domem nabiera rozpędu. Polacy coraz chętniej korzystają z tej alternatywy i możliwości. To nie tylko poszukiwanie nowych smaków, eksperymentowanie
z kuchniami świata, to także doskonała okazja do spotkań towarzyskich, poszukiwanie nowych miejsc, w których miło można spędzić czas i dobrze zjeść.

W związku z trendem jedzenia poza domem nie bez wpływu pozostaje także coraz większa świadomość Polaków związana z dbałością o to, co się je i gdzie się je. Dziś restauracja to nie tylko miejsce, gdzie spożywamy posiłek, to również miejsce, w którym poszukujemy kulinarnych inspiracji.  

Świadomy konsument

- Coraz bardziej świadomi klienci, to nie lada wyzwanie dla restauracji, które muszą zaspokoić ich wygórowane oczekiwania - mówi Szymon Kohut, właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów (www.ksr.net.pl) 

I dodaje - Coraz więcej osób ceni kulinarną nowoczesność, oryginalność smaków, szuka nowych doznań, inspiracji przy stole. To wszystko sprawia, że branża gastronomiczna dynamicznie się zmienia, dostosowuje do wygórowanych potrzeb konsumentów i intensywnie poszukuje nowych rozwiązań.

Szkolenia personelu, warsztaty kulinarne, konsultacje ze specjalistami, to pierwsza część działań, jakie podejmują restauratorzy, chcąc sprostać wymaganiom klientów.

Zdrowe jedzenie, produkty od lokalnych dostawców, inwestowanie w jedzenie bezglutenowe, hołdowanie filozofii slow food – to druga cześć sukcesu polskiej gastronomii. Połączenie tych dwóch koniecznych elementów, gwarantuje sukces restauracji.

Jakość jedzenia i co dalej…?

Wzrost jakości jedzenia przekłada się pozytywnie na jakość spędzanego przez Polaków w restauracjach czasu. Wspólne zasiadanie przy stole to doskonała okazja do zacieśnienia więzi towarzyskich, a społeczne interakcje to jeden ze składników wpływających na jakość życia.

- Usługi gastronomiczne są chętnie polecane znajomym. Lojalni klienci z chęcią rekomendują innym swoje ulubione miejsca – mówi Szymon Kohut.

I dodaje: Placówki gastronomiczne stawiają coraz chętniej na atrakcyjne programy lojalnościowe, które sprawiają, że klient nie tylko częściej wraca, ale intensyfikuje swoje wizyty.

Jakie elementy wpływają na to, że klienci polecają usługi gastronomiczne innym?

Przede wszystkim jakość produktu i usługi. Duży wpływ ma także atmosfera miejsca, profesjonalizm oraz poziom obsługi klienta. Te same czynniki wpływają na to, że klienci nie polecą danego miejsca swoim znajomym.

Podobne artykuły

Jedzenie od zadań specjalnych – misja: młodość

Jeść i równocześnie młodnieć – brzmi jak marzenie nie do spełnienia, bo czy wyobrażasz sobie sytuację, w której im więcej i smaczniej jesz, tym stajesz się coraz młodsza, jędrniejsza i smuklejsza? Jednak to nie teza z filmu science fiction, a informacja wzięta prosto ze współczesnych instytutów badawczych.

Czytaj więcej

Polacy nie doceniają zdrowego odżywiania. Wciąż często sięgają po fast foody

Choć w dużej mierze zdajemy sobie sprawę z tego, że jedzenie typu fast food ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, to jednak brak czasu i codzienny stres sprawiają, że idziemy na łatwiznę i stawiamy na śmieciowe przekąski – podkreślają eksperci. Miłośnicy fast foodów nie zastanawiają się, czy dana przekąska jest zdrowa, najważniejsze jest to, by została podana jak najszybciej.

Czytaj więcej