WomanMagazine.pl

Fit domowa czekolada od Życie ma smak

Na 12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady, a nie ma lepszego sposobu na świętowanie, niż zjedzenie tabliczki tego przysmaku. Zwłaszcza jeśli nie tuczy. Poniżej znajdziecie przepis na czekoladę czarną i białą.

Standard Post with Image

Czarna FIT

Składniki:

30 g oleju kokosowego
15 g wiórków kokosowych
30 g kakao naturalnego
120 g mleka migdałowego
15 g miodu
laska wanilii

Wykonanie:

Do garnuszka dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki kakao (naturalnego) i pół szklanki mleka migdałowego (można dodać krowiego). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miodu i również mieszamy. Gotujemy przez chwile na małym ogniu. Rozchylamy laskę wanilii, aby była w miarę prosta i wyciągamy, za pomocą łyżki, ziarenka. Dodajemy do garnuszka szczyptę, ponieważ aromat z całej laski byłby zbyt mocny! Na koniec dosypujemy łyżkę wiórków kokosowych i mieszamy. Gotową masę odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Układamy czekoladową masę na blaszce i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Na wierzch możemy dodać ulubione owoce, bakalie, orzechy.

Biała FIT

Składniki:

średni jogurt naturalny
odżywka białkowa
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mleczka kokosowego
owoce sezonowe
łyżeczka amarantusa
miód (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jogurt naturalny, odżywkę białkową, mleczko kokosowe i miód mieszamy ze sobą, tak aby powstała gładka masa. Można to zrobić za pomocą blendera lub ręcznie. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Układamy masę do pudełka wyłożoną folią aluminiową. Na wierzch układamy sezonowe owoce i posypujemy amarantusem. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika, czekolada jest twarda i można ją pokroić w kostki to znaczy, że można zajadać.

Podobne artykuły

JAK NARODZINY DZIECKA WPŁYNĄ NA NASZE ŻYCIE?

To pytanie, które zadaje lub zadawała sobie każda z nas. Z niektórych zmian nie zdajemy sobie sprawy a wielu z nich się nie spodziewamy, bo oczywiście nie da się przewidzieć wszystkiego.

Czytaj więcej

CZEKOLADA WISIENKĄ NA ZDROWIA TORCIE?

Czekoladowa słabość dopada większości z nas. Często bardzo trudno jest się oprzeć takiej pokusie. Co jeśli okazałoby się, że ta słodycz niesie ze sobą coś więcej niż tylko rozpływający się w ustach smak i zbędne kalorie? Czy czekolada może być wisienką na zdrowia torcie?

Czytaj więcej